Saturday, February 26, 2011

Graduation Day




setelah 3 tahun aku bertungkus lumus menghappykan diri tuk dok di Tanjung Malim, Perak.. aku berjaya menghabiskan diploma aku di Politeknik Sultan Azlan Shah.. rasa bangga jap bile da dapat tu.. sebab taraf pendidikan aku da naek lagi setapak..

so, tengah hari nanti aku akan ke Tanjung Malim la.. tuk menghadiri Majlis KOnvokesyen aku..
terasa xsabar jer.. nak jupe kawan2 disana.. nak jupe lecturer2.. nak jupe acik mara yang dah banyak berjasa kepada kami semua sepanjang kami dok di tanjung malim nun..rasa berdebar pun ada sebab nak kne naek pentas tuk terima diploma tu..(walaupun da beberapa kali da naek ke pentas tu..hihi)


terasa best jer lambung2 topi tu.. rasa nak wat jugak jer.. tp hanya kenangan jer la.. sebab kami xkan pakai topi tu.. juz pakai jubah jer.. hai~ macam xlengkap la plak xde lambung2 tu.. hehe.. tapi xpe.. aku akan buat bile aku konvo Degree nt.. hehe
ape2 pun aku nak ucapkan tahniah kepada semua membe2 poli sesi julai 2007 - januari 2010 yang akan grad isnin nt.. terutamanya kepada semua budak course Diploma in Electronic Engineering,Komputer (DTK) sesi jul 07-jan10.. miss u all!..


celahkuku: entry last aku tuk bulan nih.. akan bersambung lepas aku balik konvo nanti.. hehe=)



Friday, February 25, 2011

PIKOM PC Fair 2011 @ MITC Melaka

harini hari pembukaan PIKOM PCFair 2011 at Melaka.. kami terus serbu la, pe lagi.. dah alang-alang de buat kat sini, rugi la plak kalo xpegi.. nak harapkan yang kat KLumpur tu belum tentu la aku bulih pergi.



disebabkan petang tadi kitorang de lab.. maknanya kami ley nak pegi awal la.. kne la utamakan yang lebih utama dulu kan.. semangat tol kami nak siapkan lab tu awal2.. lagi awal lagi cepat la kami ke sana.. bukan nak membeli ape pun.. nak merayap dalam tu.. ane la tau boley jupe barang2 yang murah ke..

sekali harung kami amik 6biji cooler pad laptop.. Hamik kau! terkejut orang kat kedai tu.. kami seboleh2nya nak harga paling murah.. wee~~

hape2 pun.. motifnya disini nak ajak semua member2 blogger yang berada di kawasan melaka ni sila la ke PCFair.. 3hari jer nih.. jom cepat moh datang sini moh!..

Date : 25 February to 27 February 2011
Vanue : Melaka International Trade Centre (MITC), Melaka.


celahkuku: kene pegi PCFair ni awal2 sebab esok da nak ke Tanjung Malim.. wee~~ xsabar..=)

Blogwalking Lebih Mudah Dengan...

Dapat kunjungan daripada YeidPozi.. dy ajak join salah satu segmen dia.. JOm join reramai.. bley Blogwalking pun reramai jugak..=)


Apa yang perlu korang buat ialah

1. Buat satu post yang bertajuk 'Blogwalking Lebih Mudah Dengan...'
2. Pasang widget blogwalking di blog korang. Masuk sini dan klik button "Add To Your Blog/Install" untuk pasang widget ni.
3. Submit permalink post di ruangan komen entri ni




Thursday, February 24, 2011

SAYA NAK ! SAYA NAK !


ade segmen baru dari En.Ben.. tp xtau lagi segmen pe tu.. sape nak join lagi klik sini.. cepat-cepat tau.. sampai 12pm jer nih..=)

Wednesday, February 23, 2011

AKU NAK MASUK BLOGLIST ATOK!

belek-belek blog si Sayap Halusinasi Apezs.. dy join 1 contest/segmen/award dari blog atuk katanya.. teringin la jgk nak jd salah sorang dr bloglist atok tu..

Atok.! cucu aini nak join jgk tau..=)


ada sapa2 nak jadi cucu atok lagi x?? meh la join.. klik sini
atok, harap cucu xketinggalan lagi la yer..=)


Tuesday, February 22, 2011

Bukit Beruang

arini lepas abes kelas terus naek balik ke rumah.. sebab nak siap2 nak pegi tawan Bukit Beruang..(ceh! tawan ke?? bukan tinggi sangat pun bukit tu..)

sedikit info bukit beruang dr mr.wiki-wiki:

Bukit Beruang is an area in the Malaysian state of Malacca. The most famous landmark in Bukit Beruang is the Multimedia University, a private university owned by Telekom Malaysia, a Malaysian telecommunication company.

Bukit Beruang (in English, Bear Hill) is legendarily named because there were a number of bears living in the forest of Bukit Beruang.

Another legend is that Bukit Beruang came from a name of Bukit Ber "wang" meaning, hill of money, people came to this hill because as many had found treasure on the hill. As time went by, the name changed to Bukit Beruang.

hape2 lah mr.wiki.. ade ke patot bukit beruang tu dari perkataan Bukit ber"wang" haha.. ingatkan kan abang ber"WANG" jer yang ade.. bukit pun ade.. hihi

nak naek atas tu punye la ramai mamat, awek, mamat+awek, uncle+aunty.. semuanya nak beriadah a.k.a berjogging di situ..walaupun hanya naek bukit.. memang mencabar la weh.. trek dy bertar.. n gler curam.. menakutkan jer kalo belah turun.. nak naek lagi lah.. jantung berdegup kencang gtu.. macam nak pitam pun ade.. tambah2 bg orang macam aku ni ha.. hehe..=)

ni la pencawang yg selalu aku nampak dari tingkat 88 KLCC ku nih.. sering berkelip2 lampu diatas tu.. sampai jgk aku ke situ.. haha

yeah! berjaya sampai ke atas!

keletihan naek bukit ni doksah tanya la.. mmg mencabar.. wee~~


Pemandangan daripada atas Bukit Beruang.. boleh dikatakan semua bahagian Selatan Melaka boleh nampak dari sini.. teruja dengan keindahan alam ciptaan ALLAH S.W.T

tempat melabur duit yang paling dekat ngan kami..=)

Pilihan raya MPP UTeM




Sana sini kat UTeM tergantung ramai muka2 orang WANTED.. wanted kenapa?? sebab pilihanraya MPP UTeM la.. bknny sebab dyorg buat salah or ape pun.. lagipun rata-ratanya semua universiti tempat mengadakan pilihanraya MPP seminggu 2 nih.. sampaikan Masturah calon MPP UM telah dilporkn hilang ketika sedang berkempen.nasib baiklah beliau sudah dijumpai semalam.. klik sini

berbalik kepada pilihanraya di UTeM.. semuanya berjalan lancar.. xde berlaku rusuhan atau apa-apa yang negatif.(alhamdulillah..).. para pelajar pun senang hati jer pergi mengundi calon masing-masing (ehem..senang hati tu rela ke x?? macam terpaksa jer sebab nakkan kehadiran..haha)

suasana di sekitar Fakulti Kejuruteraan Elektronik dan Kejuruteraan Komputer (FKEKK)..
banyak kertas-kertas yang bergantungan..


semuanya gambar calon MPP.. yela, dah dyorg yg nak bertanding kan.. hehehe
macam mane la harini, da hilang ke ha kertas-kertas tu?? nt ptg kte tau yer..=)


suasana di muka pintu FKEKK.. tempat mengundi berlangsung.. xyah pegi jauh2, abes kelas jer boleh terus pegi mengundi..=)

pelajar-pelajar yang ingin menunaikan salah satu kewajipan ketika diU..MEngundi.. termasuklah kami..=)



ni adalah salah satu calon yang bertanding untuk kawasan Fakulti kami.. dan dia adalah wakil dari kelas aku..Lim Jia Yin a.k.a CINDY..=)
Keputusannya:? aku pun xtau la.. xsempat nak mencari siapakah calon yang menang.. sebab pagi td pegi class juz untuk presentation jer.. lagipun, kalu aku buat xtau jer boleh x?? malas la nak amik tahu.. next time ke aku amik tahu la.. but not now..hehehe=)


Monday, February 21, 2011

Bapak ajar anak..

Pada suatu hari Daud bertanya kepada bapanya...

Daud : "Pak betul ke 'make love' itu best"

Bapak : "Haah,samalah best macam kamu korek hidung kamu!"

Daud : "Tapi betul keorang pompuan rasa lagi best?"

Bapak :"Kalau kamu korek hidung,hidung kamu ke jari kamu yang rasa best?"

Daud : "Tapi kenapa orang pompuan tak suka diperkosa?"

Bapak : "Kalau kamu jalan-jalan ada orang nak korek hidung kamu..kamu suka tak?"

Daud :"Betul ke tak boleh buat tu masa datang bulan?"

Bapak :"Kalau hidung kamu bedarahkamu nak korek jugak ke?"

Daud :"Kenapa orang lelaki tak suka buat tu pakai kondom?"

Bapak :"Kamu suka ke korek hidung pakai sarung tangan?"

Daud :"Waaaaah ..bapak ni pandailah!"

Bapak : "Biasalah nak bapak dah lama korek hidung..."






Cinta atau nafsu'??

Sepasang kekasih sedang asyik memadu asmara di tepi sebuah tasik, sambil berbual-bual mesra...

Makwe: bang, andaikata saya menjadi bohsia...

Pakwe: abang kan jadi mat rempit

Makwe:kenapa pulak, sepatutnya abg jadi pemuas nafsu

Pakwe:Salah tu, kan abang boleh taruh ayang,

Makwe: gitu... kalau saya jadi pelacur

Pakwe: Abang jadi bapa ayam

Makwe: Kenapa bukan customer

Pakwe: Sebab customer keje dia hanya menghisap dan bermain..sedangkan bapa ayam kerjanya menjaga, dan mencari customer untuk pelacur

Makwe: Wah! hebatnya abg nie... begitu pandai berkata-kata

Setelah puas berbicara dan bergurau senda, bangunlah pasangan kekasih tersebut untuk bersiar-siar... tiba2 si makwe tersepak sebatang tunggul kayu, dan jatuh tersembam ke tanah...bedebik!!!!!! macam nangka busuk daa!!!!

Makwe: Aduh!!!! sakiknya be, (awek tu rupanya minah kelate)

Pakwe: Cilako! punyo tunggul kayu... .buto ko!!!!!, tak nampak ko oghang nak lalu(rupa2nya si pakwe tu orang N9)... sayang takde apa2 ke?

Makwe: Takde sikit je bang... cuma luka sikit jer dahi nie

Pakwe:Nasib baik tunggul kayu, kalau orang tadi memang nahas abg kejekan.

Memang telah ditakdirkan jodoh mereka berdua... selang beberapa bulan
selepas itu pasangan kekasih ini pun mendirikan rumahtangga... 2 tahun
kemudian, si isteri teringat kembali kisah yang lalu sewaktu membawa anak
mereka bersiar-siar di tasik yang sama ketika bercinta dahulu,

Isteri: Bang, ingat lagi tak tempat nie?

Suami: Masakan abg boleh lupa

Isteri: Kalau saya jadi bohsia

Suami: Abang jadi beginilah

Isteri: Kenapa bukan mat rempit...

Suami: Kat hutan mana ada mat rempit... kat bandar adalah... apa lah awak nie

Isteri: Kalau saya jadi pelacur

Suami: Abang jadi beginilah

Isteri: Apa abg nie... cakaplah betul2

Suami: Apo kono eh dongan ekau nie... dah buang tebiat ko, tak nampak anak kito tu... .kalau dah abg jadi bapa ayam ngan ntah apo apo ntah laie, sapo nak bagi makan kek anak kito tu... .yang mengado-ngado nak jadi bohsia tu buek apo

Isteri: Abe nie tok supo dulu... .tok rometik lasung, mete2 la saya nie doh tok dara lagi...

Suami: Takdo nak romantik viagra do... .

Selepas puas duduk sambil berbalah, maka berjalan pulanglah keluarga tersebut... .tiba2 si isteri tadi tersepak sebatang tunggul kayu(mungkin tunggul yg sama), lalu jatuh gedebuk!!!! ke tanah...

Isteri: Aduh abe sakik nyo!!!!!

Suami: Apo kono eh awak nie... .buto ko, punyo bosa tunggul tu tak nampak ko!!!!!!!!!!





Kenali Mood si Suami MINAH..

Seorang wartawan sedang menemuramah seorang wanita bernama Minah iaitu pengguna cincin mood untuk mengetahui keberkesanan cincin tu.

Wartawan: ape pendapat akak tentang cincin ni?

Minah: cincin ni berkesan.Akak guna cincin ni untuk tahu mood suami akak.

Wartawan: macam mana cincin ni berfungsi?

Minah: klau suami akak happy,cincin ni ada kesan warna hijau kt batu dia.

Wartawan: klu suami akak bad mood cmne plak?

Minah: senang je..nanti ada tanda kat sini(smbil menunjukkan kesan tamparan kat pipi dia)

Wartawan: err....




Virus Merbahaya Bagi Manusia

terbaca artikel kat Artikel Unik Aneh Lucu.. tertarik dengan virus2 yg mematikan manusia nih..

1. VIRUS EBOLA


Ebola (Virus Kongo) adalah sejenis virus dari genus Ebolavirus, familia Filoviridae, dan juga nama dari penyakit yang disebabkan oleh virus tersebut. Penyakit Ebola sangat mematikan.
Gejala-gejalanya antara lain muntah, diare, sakit badan, pendarahan dalam dan luar Anus, dan demam. Tingkat kematian sampai 90%. Asal katanya adalah dari sungai Ebola di Kongo. Penyakit Ebola dapat ditularkan lewat kontak langsung dengan cairan tubuh atau kulit.

Virus Ini mulai menular dari salah satu spesies kera di kongo kemudian mulai menyebar ke manusia, jangka waktu manusia mulai terjangkit virus ini sampai menemui ajalnya sekitar 1 minggu karena saking ganasnya virus ini.
Virus ini masih berada di dataran Afrika dan kabarnya juga telah sampai ke Filipina. Suatu ketika Negeri Eropa melakukan pengimporan kera dari kongo, ketika mengetahui virus ini akhirnya seluruh kera ini dimusnahkan agar tidak menyebar kemana-mana, dan sampai saat ini belum ditemukan Vaksin yang dapat menyembuhkan penyakit ini.


2. SARS (SYNDROME PERNAPASAN AKUT BERAT)



Penyakit Pneumonia yang muncul di Tiongkok. Setelah Tiongkok membungkam berita wabah SARS baik internal maupun internasional, SARS menyebar sangat cepat, mencapai negeri tetangga Hong Kong dan Vietnam pada akhir Februari 2003, kemudian ke negara lain via wisatawan internasional.
Kasus terakhir dari epidemi ini terjadi pada Juni 2003. Dalam wabah itu, 8.069 kasus muncul yang menewaskan 775 orang. Ada Spekulasi Bahwa Penyakit SARS ini adalah Buatan Manusia, SARS memiliki gejala flu dan bisa mencakup: demam, batuk, radang tenggorokan dan gejala non-spesifik lainnya.
Satu-satunya gejala yang sering dialami seluruh pasien adalah demam di atas 38 derajat celcius. Sesak napas bisa terjadi kemudian. Penyakit ini belum ada vaksinnya sehingga penanggulangannya hanya dibantu alat bantu pernapasan saja. Virus ini konon dianggap sebagai Virus Akhir zaman.

3. ENTEROVIRUS (RADANG OTAK)



Entero virus merupakan penyakit tangan, kaki, dan mulut, apabila diabaikan maka bisa menjadi Radang Otak. Gejala serangan Enterovirus sangat mirip gejala flu biasa sehingga sulit dideteksi seperti demam yang kadang disertai pusing dan lemas serta nyeri.
Selanjutnya akan muncul benjolan kecil merah berair pada telapak tangan dan kaki berikut sariawan di mulut. Pada kondisi parah, Enterovirus bisa menyerang jaringan syaraf dan otak hingga mengakibatkan kematian.

Virus ini mudah menular melalui kontak langsung dengan penderita. Anak-anak menjadi korban utama penyebaran Enterovirus di Cina. Sejak korban pertama ditemukan namun pelaporannya ditunda hingga beberapa pekan kemudian.

Sudah 24 ribu orang terjangkit Enterovirus. Lebih dari 30 di antaranya meninggal sebagian besar anak-anak. Virus Ini dikabarkan sudah masuk Indonesia dan menjangkit 3 Orang di Sumatera

4. VIRUS HEPATITIS B (VHB)


Hepatitis B adalah suatu penyakit hati yang disebabkan oleh "Virus Hepatitis B" (VHB), suatu anggota famili Hepadnavirus yang dapat menyebabkan peradangan hati akut sebagian kasus dapat berlanjut menjadi sirosi hati atau kanker hati.
Virus Hepatitis B merupakan bentuk Hepatitis yang lebih serius dibandingkan dengan jenis hepatitis lainnya. Penderita Hepatitis B bisa terjadi pada setiap orang dari semua golongan umur.

Ada beberapa hal yang dapat menyebabkan virus Hepatitis B ini terjadi :
1. Tidur terlalu malam
2. Tidak BAB di pagi hari
3. Tidak makan pagi
4. Pola makan berlebihan
5. Makan makanan mentah dan berpengawet
6. Menggunakan sikat gigi bersama orang lain

Setiap tahun sekitar 1800 orang didiagnosis menderita kanker hati dan separuh lebih adalah lelaki.

Gejala penyakit kanker hati
• Kulit menjadi berwarna kuning dan keseluruhan mata menjadi putih
• Demam
• Menggigil
• Merasa lelah yang luar biasa
• Nausea
• Nyeri pada perut
• Kehilangan gairah makan
• Berat badan yang turun drastis
• Nyeri pada punggung dan bahu
• Urin yang berwarna gelap
• Terjadi pendarahan di bagian dalam tubuh

5. VIRUS H5N1 (FLU BURUNG)

Flu burung adalah virus influensa tipe A yang menyebar antar unggas. Virus ini kemudian ditemukan mampu pula menyebar ke spesies lain seperti babi, kucing, anjing, harimau, dan manusia.
Gejala umum yang dapat terjadi adalah demam tinggi, keluhan pernafasan. Replikasi virus dalam tubuh dapat berjalan cepat sehingga pasien perlu segera mendapatkan perhatian medis.

• Indonesia - 99 kasus dengan 79 kematian.
• Vietnam - 93 kasus dengan 42 kematian.
• Mesir - 34 kasus dengan 14 kematian.
• Thailand - 25 kasus dengan 17 kematian.
• Republik Rakyat Cina - 25 kasus dengan 16 kematian.
• Turki - 12 kasus dengan 4 kematian.
• Azerbaijan - 8 kasus dengan 5 kematian.
• Kamboja - 7 kasus dengan 7 kematian.
• Irak - 3 kasus dengan 2 kematian.
• Laos - 2 kasus dengan 2 kematian.
• Nigeria - 1 kasus dengan 1 kematian.
• Djibouti - 1 kasus tanpa kematian.
Awal wabah ini pada peternakan di dunia yang telah dikonfirmasi sejak Desember 2003. Wabah flu burung juga melanda benua Afrika. Pada 8 Februari 2006, OIE mengumumkan Nigeria sebagai negara pertama yang memiliki kasus positif flu burung di benua itu .

Dua pekan kemudian, virus H5N1 ditemukan di sebuah desa kecil di Niger, sekitar 72 km dari perbatasannya dengan Nigeria. Virus ini juga menyebar ke Mesir dan Kamerun.

6. VIRUS HIV (HUMAN IMMUNODEFICIENCY VIRUS)



HIV adalah Virus yang menginfeksi sel sistem kekebalan tubuh manusia. Istilah HIV telah digunakan sejak 1986 sebagai nama untuk retrovirus yang diusulkan pertama kali sebagai penyebab AIDS oleh Luc Montagnier dari Perancis, yang awalnya menamakannya LAV.
HIV menular melalui hubungan kelamin dan hubungan seks oral, atau melalui anus, transfusi darah, penggunaan bersama jarum terkontaminasi melalui injeksi obat dan dalam perawatan kesehatan, dan antara ibu dan bayinya selama masa hamil, kelahiran dan masa menyusui.

Diperkirakan antara 36 hingga 44 juta orang yang hidup dengan HIV, 25 juta di antaranya adalah penduduk sub-Sahara Afrika. Perkiraan jumlah orang yang terinfeksi HIV di seluruh dunia pada tahun 2004 adalah 6,4 juta orang, di Indonesia sudah mencapai 130.000 orang, masa hidup orang yang terkena HIV sekitar 6-12 tahun.